Nepal : Hari Pertama di Bumi Kathmandu

June 20, 2014

*sambungan dari sini

Bersua kembali. Maaf sebab amik masa yang lama untuk menaip sambungan. Ada yang kata aku hangat-hangat taik ayam ye. Sabor jela *tangan ke bahu mata ke atas*. Apapun terima kasih pada yang meninggalkan komen. Aku belum sempat nak membalas tapi akan diusahakan dalam masa yang terdekat.

Seperti yang pernah aku ceritakan dalam entry sebelumnya, kira-kira 2 bulan sebelum berangkat barulah aku buat keputusan untuk mendaki. Waktu ni aku cuma kenal 3 dari 5 orang ahli kumpulan dan selebihnya bersua muka kali pertama sewaktu sesi sharing dengan Apit dan lagi seorang masa di airport pada hari berangkat ke Nepal.

Aku terus bersetuju bila diberitahu anggaran kos pendakian lebih kurang RM1400. Pada aku ini cukup murah dan bersesuaian dengan bajet aku pada masa tu. Tapi kos ini hanya melibatkan ground expenses seperti visa Nepal, permit mendaki, barang-barang mendaki, upah porter, pengangkutan darat, penginapan di Kathmandu, Pokhara dan teahouse di sepanjang trek dan juga sedikit souvenir. Tiket kapal terbang aku cuma beli sehala (sebab balik dari India), tapi kalau ada promo mungkin boleh dapat sekitar RM550-650 untuk pergi dan balik. Secara keseluruhan aku peruntukkan 3 minggu untuk Nepal dan India. Walau cuma berada di Nepal selama 12 hari, tapi visa tetap 15 hari (had paling minima).

Nepalese Rupee hanya boleh ditukar di Nepal. Pepandaila bajet nak tukar berapa sebab duit ni tak laku kalau dibawa balik ke Malaysia

Dari keseluruhan RM1400, cuma sebahagian ditukar ke USD400. Sampai di Nepal, dari USD400 cuma USD300 saja yang ditukar ke Nepalese Rupee. Baki USD100 dan RM semuanya aku simpan sebagai "emergency cash". Sebenarnya matawang RM boleh dibawa terus dan ditukar di Nepal tapi aku dah lupa berapa conversion rate (boleh semak XE currency converter). Cuma kalau taknak rugi jangan tukar banyak kali (RM->USD->NPR). Tukar sikit USD pun cukup untuk lepaskan bayaran transport dari airport ke hotel. 

Untuk makluman semua, kami tak amik guide sebab dalam kumpulan ini semuanya berpengalaman mendaki di dalam dan di luar Malaysia. Ada juga yang pernah sampai ke EBC (Everest Base Camp) sebelum ini. Cuma aku saja beginner jika dibandingkan dengan ahli kumpulan yang lain. Disebabkan tahap kemampuan yang berbeza maka kami buat "sistem buddy". Sistem ni penting supaya tiada sesiapa yang tertinggal atau ditinggalkan. Aku sarankan kepada sesiapa yang kurang berpengalaman dalam ilmu hutan seeloknya amik guide sebab ada route yang tak di tanda dengan jelas.

Disebabkan itu juga kami hanya menggaji porter. Ahli dalam group ini adalah seramai 6 orang (3 lelaki dan 3 perempuan). Dari 6, cuma 4 yang amik porter. Itupun kami gajikan 2 sebab nak jimat. Bila 2 orang berkongsi 1 porter maka beban pun dibahagi dua. Jadi dengan kapasiti 7-8kg++ seorang kami manfaatkan sebaiknya untuk sleeping bag, pakaian dan sedikit makanan ringan. Untuk daypack aku cuma bawak hiking poles, waterproof jacket, gloves, air dan sedikit makanan ringan.

Itu satu hal. Kedua, kami buat semuanya DIY. Kami cuma gajikan porter dan porter tersebut kami dapatkan di guesthouse semasa menginap di Pokhara. Sebenarnya porter boleh di dapati di mana-mana, cuma pegi ke mana-mana travel agent dan diaorang akan arrange (sama jugak dengan guide). Aku takde kontek number guide sebab kat sini dorang guna sistem first in, first out. Maksudnya semua guide dan porter akan tunggu dalam waiting list sampailah tiba giliran masing-masing.

Sebelum memilih samada nak menggaji porter, guide atau keduanya, pertama sekali kena faham ape itu guide, porter dan tugas mereka. Porter keje dia angkat barang dan guide kerja dia tunjuk arah. Paham kan beza dia? Ok, memang ada sesetengah porter yang boleh jadi guide tapi bukan semua. Ada jugak porter cum guide, boleh tanya sebelum proceed. Aku paham semua orang nak cut cost tapi benda remeh macam ni bila amik mudah kadang-kadang boleh bawak mudarat. Contoh kalau pegi peak season tugas guide sangat penting sebab selain menunjuk arah, dia juga boleh pastikan bilik kita “secure” di setiap teahouse. Sekarang dah nampak kepentingan guide di situ? Takde hal kalau trekking berlari macam Watson Nyambek, tapi kalau macam aku ni kau rasa? 

Kalau datang masa peak season ada jugak faedah amik pakej dari agent sebab diaorang 100% boleh secure bilik di sepanjang trek. Kalau tak mampu, boleh guna method DIY macam kami. Atau paling senang, datang waktu off season. Kami ke sini pada pertengahan bulan 3 iaitu dari 20-31 Mac. Pada waktu ini musim sejuk dah sampai ke penghujung tapi masih bersalji di base camp. Bagi yang masih tak faham maksud DIY yang cuba disampaikan, maksudnya begini...kami cuma bayar porter tapi pengangkutan, makanan dan penginapan semuanya kami bayar secara berasingan di setiap teahouse yang kami singgah. Paham kan? 

Alhamdulillah pada hari keberangkatan semuanya berjalan dengan lancar cuma aku sedikit berdebar memikirkan samada bakal kecundang atau berjaya. Aku tak meletakkan harapan yang tinggi tapi bohonglah kalau aku tak berkeinginan sampai ke puncak. Tahu atau tidak yang ketinggian Annapurna Base Camp dan Gunung Kinabalu sebenarnya lebih kurang? Walau perbezaan cuma 35 meter, tapi perjalanan ke ABC mengambil masa berhari-hari disebabkan faktor muka bumi.

Penerbangan ke Kathmandu mengambil masa lebih kurang 5 jam. Waktu di Nepal lewat 2.15 jam dari waktu Malaysia. Tips bagi yang naik Air Asia dan tak kisah perabih duit bolehlah beli tempat duduk di sebelah kanan. Sebabnya nanti boleh tengok Mount Everest.

Asalnya aku langsung tak tau menahu pasal ni. Masa tu frust jugak sebab dah stuck di bahagian tengah. Takkan nak lari ke wing kanan kot. So aku buat rilek walhal dalam hati sebenarnya dah terkinja-kinja. Mungkin tuhan taknak aku berdosa agaknya jadi tiba-tiba kapten buat pengumuman ada kabus tebal, so tak nampaklah Mount Everest. Kihkihkih

pick-up dari airport ke guesthouse
pemandangan di sepanjang jalan dari airport Kathmandu

Sejurus mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Thribuvan lebih kurang jam 2 petang, kami terus beratur untuk urusan visa on arrival. Urusan visa agak lama sebab banyak kapal yang mendarat selepas itu dan kaunter yang dibuka cuma dua. Hampir setengah jam membuang masa barulah selesai urusan visa dan selepas itu kena beratur sekali lagi untuk chop imigresen. Selesai semuanya kami terus keluar dari airport sebab pick-up dah menunggu (USD10 untuk satu kereta). Sebenarnya kami nak ke Annapurna Guesthouse (direkomen oleh Apit) tapi disebabkan penuh jadi pemandu tersebut membawa kami ke Shree Tibet Guesthouse. Di sini rate penginapan untuk 3 bedroom (dorm) ialah USD3 seorang. Toilet sharing basis, ada hot shower dan free wifi. Pada aku cukup selesa dan murah walau takde breakfast.

pada aku selesa, cuma bising sikit sebab tepi jalan. solution : earplug!

Nepal agak berbeza dengan negara-negara yang pernah aku lawati sebelum. Ia unik dalam caranya tersendiri dan masih bergelut dalam arus kemodenan. Satu benda yang aku perasan ialah di sini bekalan elektrik kerap putus dan kadangkala langsung takde elektrik pada waktu siang (terutamanya di Pokhara). Selain itu kebanyakan warga Nepal sangat kenal dengan Malaysia sebab dikalangan mereka ada ahli keluarga dan kawan-kawan yang pernah atau sedang bekerja di negara kita. Aku rasa bangga bila ada yang boleh menyebut nama bandar-bandar dan pekan-pekan kecil seperti Taiping, Kampar dan Ipoh selain Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Pulau Pinang.

Dari segi kebersihan pula negara Nepal lebih bersih dari India. Memang jauh beza. Selain itu orang-orang di sini juga mempunyai rupa paras yang unik dan lawa. Kalau di bahagian Pokhara rupa mereka lebih seakan Tibet dan cantik terutamanya orang perempuan. Ada juga yang seakan Melayu dan Cindian (mix Cina dan India). Aku juga perasan orang-orang di Nepal agak pandai berfesyen in a sense yang mereka ada taste dalam berpakaian dan bukan seperti "pakai baju dalam gelap" (aci sarung tak kisah sesuai atau tak).

pemandangan di sebuah lorong di Thamel, Kathmandu
harga makanan di sini berpatutan dan rasa pun sedap. highly recommended!

Oleh kerana kami belum menjamah apa-apa dari awal pagi jadi selepas check-in kami keluar makan di kawasan Annapurna Guesthouse. Sebenarnya ada sebab kenapa aku plan nak duduk kat Annapurna Guesthouse. Sebabnya di sini ada restoran halal. Tapi apakan daya tempat ini penuh jadi tak dapatlah kami menginap di sini. Apapun jarak di antara kedua guesthouse tak jauh tapi bukan menjadi masalah sebab aku boleh cuci mata sambil berjalan kaki. Kedua-dua guesthouse ini sebenarnya terletak di kawasan Thamel yang terkenal di Kathmandu. Di sini juga sangat mudah untuk mencari kelengkapan mendaki dan money changer.

Sebelum balik ke guesthouse kami singgah di beberapa kedai outdoor untuk membeli kelengkapan mendaki. Aku sempat mencari beberapa helai hiking pants jenama North Face, sepasang trekking poles dan sleeping liner. Kalau berhajat nak mencari barang outdoor di Nepal aku nasihatkan bawak duit banyak-banyak (diaorang prefer cash sebab kebanyakan tempat takde credit card facility). Barang-barang outdoor di sini memang banyak dan boleh rambang mata dibuatnya. Jenama North Face tiruan paling banyak selain Columbia dan Black Diamond. Cuma di sini kebanyakan kedai tutup awal jadi kalau nak beli sila pastikan awal atau beli saja di Pokhara.


Bersambung...
.

Read more...

Nepal : Intro Misi Pendakian Ke Annapurna Base Camp

June 08, 2014

Bersua lagi kita di sini. Rasanya agak lama aku tak mengarang di sini kan. Mungkin ada yang pikir aku dah pencen dari dunia travel so takde benda nak cerita. Hehe. Sebenarnya tak, aku masih travel seperti biasa cuma malas nak blogging je. Nak cari punch line untuk entry ni pun terkial-kial sebenarnya. Apa pun halnya harini aku dah berjaya siapkan satu entry, benda yang dah lama aku niatkan iaitu sejak dari hari pertama aku trekking di ABC dulu. Maklumlah bila trekking fikiran pun melayang-layang. Pikir itu ini, nak buat itu ini. 

Sebenarnya tak pernah terlintas di fikiran aku ke Nepal untuk mendaki. Perkataan “mendaki di Nepal” itu sendiri kedengaran menakutkan dan mustahil untuk aku yang langsung tak pernah mendaki gunung (pada masa tu). Aku cuma ada pengalaman mendaki Bukit Tabuh jadi macam mana aku nak mendaki Annapurna? *lap peluh*

Semuanya bermula pada suatu petang semasa aku, N dan kawan-kawan mengopi di Bandar Sunway. Bila kaki travel berkumpul jadinya topik cerita mestilah berkisar pasal travel. Masa tu semua orang sibuk bentangkan travel plan sepanjang tahun 2014 tapi aku sorang je yang ternganga-nganga. Boleh dikatakan tahun 2013 agak pasif bagi aku sebab selama 8 bulan N berada di sini, kami banyak menghabiskan masa bersama dan selebihnya melancong di dalam Malaysia. Aku lupakan hasrat nak ke mana-mana sendirian sebab tak sampai hati. Tapi untuk mengubat keinginan melihat dunia luar, aku memujuk dia untuk travel dan bukan sekadar melintas sempadan untuk tujuan “visa run”. Hasil pujukan tersebut sampailah kami ke Indonesia dan Thailand. 

Jadi pada petang tersebut sekali lagi keinginan aku datang meluap-luap bila kawan-kawan bercerita pasal India. Aku yang belum pernah sampai ke sana pada masa tu hanya dapat membayangkan je. Aku tengok N, buat muka kesian. N kata pegilah, jangan rasa bersalah kat dia, dia boleh tunggu. Tapi aku fikir kalau aku pegi, maknanya cuma tinggal lebih kurang beberapa minggu sebelum dia berangkat ke Korea. Aku jadi serba salah memikirkan di antara keinginan dan kepentingan sebab kedua-duanya aku suka dan sayang.

Selepas tu seorang lagi kawan bercerita pasal perancangan mendaki di Nepal. Kalau dibuang perkataan “mendaki” mungkin aku boleh consider tapi sekarang aku jadi serba-salah. Tarikh berangkat memang kena dan berlaku selepas dia ke Korea. Kalau ke Nepal memang boleh terus ke India. Memang menarik kedengaran bunyiknya tapi boleh kah? N seperti biasa sentiasa menyokong sepenuhnya tapi masalah pada diri aku sendiri yang tak confident. Aku fikir ini semua kerja gila. Macam mana aku nak berlatih dalam tempoh yang singkat? Dan India solo? Hmmmmm. 

N memang banyak kali tanya betul ke aku nak pegi India solo. Katanya lagi tunggulah bila dia free so bolehlah pegi sekali. Dia memang pernah ke sana awal tahun 2013 tapi malangnya dia termasuk dalam kelompok tourist yang kena cong dengan conman India. Masa tu dia pegi berdua tapi lepas tu solo sebab kawan dia balik ke UK sebab tak tahan selepas seminggu di India. 

Berbalik pada mendaki, boleh ke aku buat trek Annapurna? Macam terkial-kial je. Tapi terus terang aku memang “kaki bangku” (walaupun term ini tak relevan sebenarnya). Aku tak suka jogging apatah lagi ke gym. Aku anggap ini semua cabaran. Aku kena paksa diri naik turun tangga setiap hari. Itu saja yang aku nampak pada masa ni selain mendaki di hujung minggu. Aku kata pada dia aku sanggup terima cabaran ni. Mungkin dah sampai masanya aku melihat travel dari perspektif yang baru. 

Jadi dalam tempoh tersebut sehingga ke hari keberangkatan, aku hanya dapat menawan Gunung Irau (Cameron Highland) dan Twin Peak (Fraser Hill). Semasa ke Irau aku sempat mengheret N untuk merasa azab mendaki. Walau ini kali pertama kami mendaki gunung tapi kami berjaya sampai ke puncak. Sejak dari hari tersebut aku mula percaya pada kebolehan diri dan terus berlatih.

puncak Annapurna Base Camp
Sebelum berangkat ke sana aku kena sediakan kelengkapan mendaki. Kebanyakan barang yang aku bawak adalah ihsan dari kawan-kawan. Aku rasa ia lebih praktikal, tak membazir dan sesuai dengan cara aku yang tak berapa nak berduit ni. 

Berikut adalah senarai barangan dan dokumen yang perlu disediakan untuk pendakian :-

Dokumen :-
1. Passport yang belum tamat tempoh
2. 5 keping gambar berwarna ukuran passport 
3. 2 salinan passport
4. 1 salinan insurans (aku buat dengan AIG, harga RM85 untuk tempoh 15 hari)
Item no. 2-4 penting untuk permohonan visa on arrival, permit mendaki (TIMS dan ACAP)

Ubat-ubatan :-
1. Panadol 500gm
2. Yoko-Yoko
3. Ubat kuning
4. Dehydration salt
5. Gaviscon
6. Ubat ceri-beri
7. Ubat selsema
8. Ubat angin
9. Water purification tablet (beli di Kathmandu/Pokhara, harga sepapan 220 rupee)
10. Pil AMS atau "Diamox" (lebih senang beli di Kathmandu/Pokhara berbanding Malaysia sebab kena ada surat doktor, harga sepapan antara 200-250 rupee)

Barang trekking :-
1. 1x t-shirt dryfit
2. 2x hiking pants
3. 1x seluar yang bersih untuk bawak tido & solat
4. Sleeping bag -10celcius sebab pegi penghujung winter
5. 2x thermal suits baju+seluar
6. 1x baju fleece 
7. 3x stoking (2 untuk hiking, 1 untuk tido)
8. Headlamp
9. Polarized sunglasses 
10. Thermos
11. Flip-flops/selipar jepun (berguna bila nak mandi)
12. 2x knee guard
13. Bandage kaki
14. Makanan ringan yang bagi tenaga contohnya coklat
15. Tuala mandi
16. Toiletries
17. Hand warmers (beli kat Daiso)
18. Waterproof gloves
19. Neck warmer/scarf
20. Sunblock
21. Lip balm/Vaseline
22. Krim pelembap
23. Small daypack untuk letak barang trekking
24. 1x water proof jacket (beli di Pokhara, harga sehelai 2000 rupee, brand TNF knock off)
25. High cut boots (beli di Pokhara, harga 3200 rupee, brand Columbia knock off)
26. Sepasang trekking pole (beli di Kathmandu, harga sepasang 2000 rupee, boleh kurang kalau pandai bargain)

Barang Trekking. Lebih Afdal Kalau Bawak Dari Malaysia Atau Beli Di Nepal?
Kebanyakan barang trekking boleh beli di Kathmandu dan Pokhara. Harga di kedua-dua tempat ni lebih kurang sama tapi yang pasti jauh lebih murah dari barang outdoor original di KL. In term of quality memang good grade knock off. Boleh rambang mata dibuatnya. In fact kalau datang lenggang kangkung sekalipun takpe sebab semua equipment boleh beli kat sana. Sleeping bag rasanya lebih sesuai beli di sini sebab boleh dapat sampai -15celcius to -20celcius. Kalau nak beli sleeping bag harga average 3000-3500 rupee sebuah. Cuma untuk kasut kalau boleh beli yang original dan high cut sebab buku lali kena jaga. Jangan pakai kasut jogging, kasut adidas kampung sebab tak sesuai untuk tempoh hiking yang lama. Lagi satu faktor muka bumi kat sana memang tak sesuai untuk kasut macam tu. Benda paling penting kena jaga ialah kaki, kalau dah “tempang” memang apa pun tak boleh.

Visa Nepal
Visa kalau tak sempat buat di KL atau malas nak ke embassy Nepal pun takde masalah sebab boleh buat visa on arrival selepas touchdown di airport Kathmandu. Cuma masa terbuang sikitla sebab kena beratur 2x untuk visa application dan imigresen di kaunter berasingan.

USD 15 – 15 hari
USD40 – 30 hari
USD90 – 90 hari

Visa boleh dibayar dalam matawang USD, RM dan beberapa lagi matawang asing. Masa tu aku bayar guna RM so nilai pun ikut latest currency exchange (masa tu lebih kurang RM80++). Borang visa ada di airport, cuma sediakan sekeping gambar.

Porter & Guide
Semasa trekking aku sarankan bawak hanya barang yang penting. Letak semua dalam daypack (contoh air, coklat dan baju hujan). Bawak yang penting saja sebab lagi ringan lagi bagus. Kalau amik porter boleh suruh dia bawak barang yang lain. Aku jugak sarankan amik porter di Pokhara sebab tak perlu bayar kos pengangkutan dari Kathmandu. Di Pokhara ada banyak travel agency yang menguruskan guide dan porter. Pakej trekking pun ada, boleh customize mengikut kemampuan. Kalau jalan dalam group yang takde experience seeloknya amik guide dan porter. Ada kes hikers hilang kat sini, so better pikir banyak kali bagi yang takde experience.

Tapi kalau berjalan dalam kumpulan yang berpengalaman (orang gunung), mungkin perlu sewa porter saja. Tak payah buat sakit badan hiking 8-9 hari bawak beg berat. Upah porter tak mahal dan kalau nak jimat boleh kongsi dua orang untuk satu porter. Barang kena pandai agih kalau kongsi berdua sebab berat yang ideal untuk seorang porter adalah sekitar 15-20kg. Jangan pentingkan diri dan seksa porter. Kita manusia, dia pun manusia. Dia bukan keldai angkut barang, show some respect dan berpada-pada. Kos upah porter sehari paling maksimum USD15, kalau kena low season mungkin boleh dapat USD12. Sangat murah sebenarnya kalau dicongak. Porter lazimnya dapat makan minum dan penginapan free bila bawak kita ke guesthouse di sepanjang trek. Tapi jangan disebabkan dia dapat semuanya free jadi kita pun jaki. Kena pikir jugak azab dorang pikul barang kita. Kadang-kadang bila peak season atau guesthouse penuh, porter selalunya tido kat ruang makan. Kesian kan. Jadinya sebelum nak bargain lagi murah, pikirkan kebajikan dorang dan pikir bertuahnya aku ada porter. 

Penginapan Tea House
Sepanjang trek ke Annapurna Base Camp kita akan jumpa banyak tea house di setiap kampung. Harga bilik untuk sharing basis di antara USD1.50-USD3 seorang. Tapi semakin mahal bila hampir ke puncak. Dekat sini semua benda adalah berbayar dan takde yang free. Kalau nak mandi air panas kena bayar (air biasa yang sejuk gedi tu free), caj bateri handphone/kamera pun bayar, heater pun bayar (so kalau nak jimat bawaklah baju yang tebal dan hand warmers), wifi pun bayar, air kosong untuk bekal hiking pun bayar (1L dalam 80-100 rupee) dan makanan yang sememangnya confirm kena bayar. Kat sini konsep dia semakin tinggi semakin mahal tapi masih terkawal dan masih murah kalau di tukar nilai dalam matawang ringgit.

Makanan
Menu di semua tea house sama dari bawah sampailah ke atas. Kalau nak yang fancy sikit mungkin di Chomrong. Kat sini dorang tak makan daging sebab menghormati spirit gunung. So kalau nak bawak serunding tu handle with care lah sebab kita pun kena respect fahaman dorang. Imigresen Nepal pun tak strict pasal makanan dari luar so bolehla bawak serunding dan sambal ikan bilis tempe kalau suka. Sambal belacan pun boleh kalau jenis makan kena bercili. Hehe

Ada lagi ke info yang tertinggal? Kalau takde maknanya lepas ni aku akan proceed dengan pengalaman hiking dalam entry yang seterusnya. 

Sekian.
.

Read more...

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP