Nepal : Annapurna Base Camp - Phedi ke Pothana

September 08, 2014

*sambungan dari sini


Hari Pertama 
Mula/Tamat : Phedi ke Pothana 
Ketinggian : 1,100m - 1,900m
Tempoh Pendakian : 4.5jam

Hari ini merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh kami semua kerana pagi ini kami akan mendaki Annapurna. Tapi apa yang berlaku ialah van kami tiba lewat, hampir 15 minit menunggu baru nampak kelibat. Dalam pada masa yang sama, Milon iaitu salah seorang daripada porter yang diupah muncul. Kami segera menyumbat barang-barang ke dalam van dan memulakan perjalanan ke Phedi yang terletak kira-kira sejam dari Pokhara. Di pertengahan jalan kami berhenti untuk mengambil seorang lagi porter iaitu Shiva.

Sebelum aku teruskan, biar aku bercerita secara ringkas tentang kedua-dua porter ni. Mereka ialah Milon dan Shiva. Milon ini seorang yang pendiam manakala Shiva pula sebaliknya. Shiva lebih banyak berinteraksi dengan kami sebab dia lebih mahir berbahasa Inggeris berbanding Milon. Persamaan mereka ialah masing-masing berusia dalam lingkungan 20an. Mereka juga masih menuntut di salah sebuah universiti tempatan. Kadangkala mereka terpaksa ponteng kuliah untuk mencari wang dengan mengambil upah menjadi porter secara sambilan. Aku tak dapat nak pastikan sama ada fakta di atas betul atau salah sebab kami percaya je apa yang diaorang cakap. But on good notes, kedua-dua porter ini telah memberikan servis yang baik walaupun masih beginner.

#1 - Milon (L) dan Shiva (R)

Dalam pendakian ini kami memilih Phedi sebagai starting point dan Nayapul sebagai ending point. Kebanyakkan orang bermula di Nayapul tapi kami memilih sebaliknya. Alasan kami sebab pemandangan dari Phedi lebih menarik. Dari trek ini juga kita boleh nampak Fish Tail atau "Machapuchere". Kekurangan trek Nayapul ialah jenis tanah merah (laluan 4x4). Kebanyakan pendaki akan cheat di sini dan naik 4x4 hingga ke Syauli Bazar. Pada pendapat kami kalau nak cheat biarlah selepas selesai ABC. Sebab bila sampai di Syauli Bazar kita boleh naik 4x4 terus ke Pokhara (bypass Nayapul).

*kalau tak faham dengan penjelasan di atas boleh rujuk elevation map di bawah.

(click to enlarge) ABC's elevation map 

Kami tiba di Phedi setengah jam ke pukul 9. Suasana di sini agak lengang. Mungkin ramai yang sudah mendaki seawal jam 7 pagi. Dari jauh kelihatan beberapa orang pendaki sedang menuruni lereng-lereng bertangga. Masing-masing kelihatan ceria sebab sudah berjaya menamatkan pendakian.

Tanpa membuang masa kami buat warm-up dan bersiap-sedia untuk mendaki. Tapi sebelum itu kami baca doa selamat memohon semoga pendakian ini berjalan dengan lancar, Insya Allah.
#2 - rare kalau dapat naik bumbung
#3 - bikin capati
#4 - warung tepi jalan
#5 - starting point di seberang jalan
#6 - usaha tangga kejayaan
#7 - berhenti sekejap melayan pemandangan. boleh nampak warung di seberang jalan
Dugaan pertama di Phedi ialah seawal permulaan trek lagi kami sudah mendaki tangga. Walaupun benci tapi ini sebenarnya lebih baik dari berjalan di atas tanah merah yang panas dan berdebu. Kawan-kawan yang lain sudah lama meninggalkan aku. Tapi aku tak keseorangan sebab kedua-dua porter ada di belakang. Mereka pun agak perlahan sebab terpaksa membawa beg kami yang sarat. Maka setelah berhempas pulas akhirnya sampai juga aku di atas. Aku lihat kawan-kawan yang lain semuanya sedang duduk bersandar melepaskan lelah. Kami mengisi perut dengan memakan sedikit biskut dan membasahkan tekak.

Perjalanan ini masih lagi jauh kerana tujuan kami ialah untuk bermalam di Pittam Duerali. Kalau dilihat pada elevation map yang terdapat di atas, kami perlu berjalan selama 4.5jam lagi untuk ke sana. Tapi oleh kerana kami mendaki secara menyongsang, maka tempoh perjalanan akan bertambah sebanyak 25%-50%. Meskipun bertambah tapi ia tak begitu ketara sebab secara kasar kami dapat menyelesaikan pendakian mengikut waktu cadangan walaupun trek yang dipilih adalah menyonsang. 

Tanpa membuang masa kami teruskan perjalanan yang masih berbaki. Sebelum sampai di Pittam Duerali (memang nak pitam jugak ikut trek ni hahaha), para pendaki akan menempuh beberapa buah perkampungan iaitu Dhampus dan Pothana. Pemandangan di sepanjang trek ke Dhampus adalah menarik kerana di sini kita akan melalui beberapa buah perkampungan. Tempoh perjalanan kami juga menjadi lambat sebab banyak diselang-selikan dengan aktiviti mengambil gambar. Pada pendapat aku pemandangan sebegini cuma sekali saja dapat kita lihat di sepanjang trek jadi tak salah kalau kita menikmatinya bersungguh-sungguh.

#8 - perkampungan Nepal
#9 - saujana mata memandang
#10 - petani sedang menabur benih tanaman
#11 - mereka masih menggunakan tenaga kerbau untuk menggemburkan tanah

Trek dari Phedi ke Dhampus seingat aku kebanyakannya adalah tangga. Di awal starting point lagi kita sudah berhadapan dengan deretan tangga yang hazab disebabkan lereng mendaki yang curam. Tapi selepas itu tangga-tangga di kawasan kampung lebih santai dan berselang-seli dengan trek berbatu dan berpasir yang mendatar.

#12 - petak-petak sawah di pergunungan
#13 - seorang tua di rumah usang (macam tajuk cerita hantu je)
#14 - kanak-kanak Nepal suka bila ternampak orang asing
#15 - si kecil ini juga
#16 - ikut sini kalau ke ABC
#17 - gadis Nepal
#18 - rumah kampung

Sewaktu melalui perkampungan ini kami berselisih dengan beberapa orang penduduk kampung dan kanak-kanak kecil yang bermain di luar rumah. Ada beberapa orang kanak-kanak lelaki yang meminta pen daripada kami dan tanpa berfikir panjang aku terus bagi. Tapi selepas itu aku diberitahu yang pelawat tidak dibenarkan memberi apa-apa bentuk barang kepada mereka. Aku tak pasti kenapa peraturan sebegitu dicipta padahal lebih baik bagi pen daripada gula-gula, sekurang-kurangnya boleh digunakan untuk menulis. 

Kami meneruskan lagi perjalanan sehingga ke Dhampus. Di sini kami berhenti untuk melapor diri di check point. Perkara ni sangat penting untuk merekod maklumat para pendaki terutamanya bagi mereka yang pergi secara bersendirian (manalah tau kalau tak keluar langsung dari hutan).

#19 - hikers check point @ Dhampus

Di sinilah tempat kami disapa oleh seorang porter yang boleh berbahasa Melayu. Dia dapat mengagak kami dari Malaysia bila terdengar kami berborak. Katanya dulu dia pernah bekerja di Malaysia tapi dah balik ke Nepal sebab tamat permit kerja. Dari riak wajahnya dia nampak sangat gembira bertemu dengan kami.

Di Nepal nama Malaysia tidak asing lagi kerana ramai di kalangan mereka yang ada saudara mara dan sahabat yang sedang bekerja atau pernah bekerja di negara kita. Barangkali ada sesuatu yang membuatkan mereka suka dengan Malaysia kerana begitulah reaksi mereka setiap kali bertemu dengan orang-orang kita. 

#20 - permainan kriket sangat popular di Nepal
#21 - tak taulah kuda sape yang terlepas tapi yang pasti memang jinak
#22 - alololo mai sini ai lapkan peluh yu

Dari Dhampus ke Pothana trek lebih landai walaupun tak sepenuhnya serta diselang-selikan dengan bukit-bukit kecil. Di sini juga tak kelihatan kawasan perkampungan, cuma hutan yang sedikit tebal. 

Ada satu simpang yang agak mengelirukan di sini tapi mujurlah porter ada bersama kami untuk menunjukkan jalan. 

Kami juga terserempak dengan seorang Sherpa perempuan yang membawa 2 orang pendaki perempuan dari Eropah. Sherpa ini kecil molek orangnya tapi nampak gagah (iron lady). Dari perbualan itu kami mendapat maklumat bahawa pendaki perempuan juga boleh mendapatkan guide perempuan jika risaukan tentang faktor keselamatan. Tapi untuk porter aku rasa pekerjaan ini rata-ratanya masih didominasi oleh kaum lelaki.

#23 - barisan porter dengan bagasi yang dibawa 
#24 - tak sampai hati menengoknya tapi apakan daya sudah itu tugas mereka

Nampaknya cuaca tidak menyebelahi kami apabila hujan turun lebat secara tiba-tiba. Kami terpaksa mempercepatkan langkah menuju ke Pothana yang tinggal cuma beberapa meter sahaja. Dengan ini rancangan asal ke Pittam Duerali terpaksa dibatalkan memandangkan tiada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa hujan akan berhenti. Kalau diteruskan juga mungkin boleh mendatangkan bahaya tambahan lagi perjalanan akan memakan masa lebih lama disebabkan cuaca yang buruk.

#25 - you're now entering Pothana
#26 - teahouse yang menjadi ending point kami pada hari itu

Di sini terdapat beberapa buah teahouse tapi disebabkan hujan yang melampau jadi kami terus memilih salah satu yang terletak di hadapan. Aku dah lupa nama tempat ni tapi rata-ratanya menawarkan harga bilik yang sama. Seperti mana yang pernah aku sebut sebelum ini, harga bilik dan harga makanan, semuanya akan menjadi semakin mahal bila makin hampir ke puncak. Walaupun mahal tapi kenaikannya tak ketara dan masih lagi mampu dibayar.

Bagi yang tertanya-tanya adakah kami buat advance booking dengan teahouse ini, jawapannya tidak. Kami cuma walk-in saja di mana-mana teahouse yang ada. Kebetulan kami pegi pada waktu low season maka tempat penginapan tak jadi masalah. 

#27 - base rate untuk semalam di Pothana
#28 - triple bedroom common. selesa
#29 - makan untuk tenaga, tenaga untuk hidup
#30 - hujan ais di Pothana

Inilah pertama kali dalam hidup aku melihat hujan ais. Sakitnya boleh tahan sebab butir ais yang halus dan keras. Rupa-rupanya ramai pendaki yang terkandas di Pothana disebabkan hujan ais yang lebat. Mujurlah kami sempat sampai di Pothana, kalau dah separuh jalan ke Pittam, alamatnya semua akan pitam sebab terpaksa mendaki dalam keadaan basah lencun. 


*bersambung...
.

Read more...

Nepal : Hari Terakhir Sebelum Bermula Pendakian

July 10, 2014

*sambungan dari sini.
*sesiapa yang berminat untuk merasai pengalaman white water rafting di Sg Padas pada 23 Ogos 2014 ini sila pm ke fb BackpackerBusuk, terima kasih.


Sudah masuk hari kedua kami berada di Nepal dan pagi ini kami akan meneruskan perjalanan ke Pokhara. Aku, K dan Ila bangun awal jadi selepas subuh kami naik ke rooftop untuk menikmati panorama matahari terbit. Pagi di sini tenang, tiada bunyi kereta dan motor memecah keheningan seperti kebiasaan yang berlaku pada hari bekerja di Kuala Lumpur.

Aku menghembus nafas lega. Sudah lama aku menunggu peluang untuk pergi bercuti. Sebenarnya otak aku dah tepu sebab asyik menghadap kerja yang menimbun. Paling kurang 3 bulan sekali, tak kisah sama ada di dalam atau pun di luar Malaysia. Sekadar mencari perspektif baru dan motivasi. Seperti orang lain aku juga bekerja keras demi memenuhkan tabungan. Hobi berjalan sememangnya mahal, tapi murah kalau kena pada tempatnya. Walau belum pernah lagi sampai ke benua Eropah, benua Asia-Barat, benua Afrika dan benua Amerika, tapi aku tetap bersyukur dengan apa yang aku kecapi setakat hari ini. Bagi aku kita tak perlu terikut-ikut dengan cara orang lain kerana kemampuan kita berbeza. Begitu juga aku yang mengambil masa bertahun-tahun untuk meneroka sampai ke tahap ini.

menikmati panorama matahari terbit dari bumbung guesthouse

Berbalik pada cerita. Sebenarnya aku suka pergi ke negara seperti Nepal sebab ia membuatkan aku rasa bersyukur dengan apa yang ada. Kalau nak tahu di Nepal bekalan elektrik sentiasa terputus/dipadamkan terutamanya pada waktu siang. Mereka juga banyak bergantung kepada generator untuk menjana kuasa elektrik. Lazimnya perkara seperti ini berlaku di pulau-pulau, tapi di sini biasa.

Lagi satu pasal jalan raya. Jangan mimpi nak sampai cepat sebab jalan raya di sini bukanlah kategori highway. Selain kondisi yang kurang memuaskan, ia agak sempit dan berbengkang-bengkok disebabkan faktor muka bumi Nepal yang bergunung-ganang. Walaupun pemandangan yang disajikan cantik tapi ia agak menggerunkan sebab rata-ratanya melalui tebing curam. Jadi disebabkan faktor-faktor ini maka tidak hairanlah kalau perjalanan sejauh 200km boleh memakan masa sehingga 6-7 jam.

kedai bakeri yang juga merupakan sebuah restoran

Hampir 7pg barulah kami meninggalkan rooftop untuk mencari sarapan. K bagitau ada sebuah kedai bakeri yang terletak berhampiran guesthouse tapi bila kami sampai kedainya masih tutup. Tak berputus asa kami terus mencari dan bertemu sebuah kedai bakeri yang di luarnya tergantung sebuah papan tanda bertulis "Illy" iaitu sebuah jenama kopi. Barangkali foto di atas boleh dijadikan petunjuk. Dari jauh aku tersenyum lebar sebab dapat menangkap aroma kopi yang baru sahaja di brew. Seperti tagline, "Hari yang hebat bermula dengan secawan kopi", maka aku berharap semoga hari ini adalah permulaan yang baik untuk misi ABC.

Selesai bersarapan kami pun beransur. Aku beli sedikit pastry dan vegetarian pizza untuk bekalan semasa perjalanan nanti. Tapi sebelum sampai ke guesthouse kami singgah di sebuah kedai yang baru saja dibuka. Aku memilih beberapa helai pashmina dan sewaktu membayar barulah aku tersedar yang handphone aku dah hilang. Aku kaget dan terus memeriksa poket baju dan seluar. Alamak takde! Aku mula panik dan terus mencari kalau-kalau terjatuh tetapi hampa.

menu sarapan pagi dan sebahagian pastry yang terdapat di sini

Aku meninggalkan kedai dan berlegar-legar di sepanjang jalan sambil mencari di dalam longkang dan kaki lima. Kedai-kedai yang baru dibuka pun aku tanya tapi semuanya hampa. Aku kembali semula ke kedai bakeri dan mencari. Aduh, parah sangat ni! Sepanjang hayat aku inilah kali pertama dan aku tak pernah hilang benda sepenting ini. Kawan-kawan cuba mendail nombor aku tetapi gagal. Dalam hati mula timbul perasaan syak wasangka dengan orang sekeliling tapi aku tiada bukti. Aku beristighfar banyak-banyak minta disejukkan hati dan lama kelamaan perasaan marah ini bertukar menjadi pasrah. Aku tak tahu di mana salah silapnya. Boleh jadi Tuhan nak menduga aku. Kemudian aku terfikir alangkah beruntungnya aku kerana kejadian ini berlaku semasa aku travel berkumpulan. Bayangkan kalau aku sendirian, bagaimanakah agaknya?

Tanpa membuang masa aku terus pulang ke guesthouse. Bila tiba di guesthouse aku lihat sebuah van sudah menunggu untuk membawa kami ke Pokhara. Sepatutnya kami sudah beredar sejak jam 9 tadi tapi apakan daya. Aku minta maaf kepada semua kerana melengahkan masa. Apa yang berlaku ini sememangnya di luar kemampuanku.

Maka hampir jam 9.30pg barulah kami meninggalkan guesthouse. Dengan hati yang berat aku lihat pekan Thamel sayup-sayup hilang dari pandangan. Perasaan aku bertambah sedih kerana takkan kembali lagi ke sini dan sebaliknya akan terus ke India setelah selesai mendaki. Walau apapun aku berharap biarlah permulaan yang "suey" ini tak berlanjutan sehingga ke Pokhara dan seterusnya India. Biarlah selepas ini semuanya baik-baik belaka.

pagi di pekan Thamel, sebelum kejadian hilang handphone

Perjalanan dari Kathmandu ke Pokhara mengambil masa lebih kurang 6 jam untuk sampai. Kami menyewa sebuah van dari guesthouse. Oleh kerana kami tak terikat dengan pakej agensi jadi semuanya kami buat sendiri. Sewa sebuah van untuk perjalanan sehala dari Kathmandu ke Pokhara adalah USD155 bagi jenis 11 seater. Pada waktu ini kami cuma berenam (tak termasuk seorang driver), jadi ia sangat selesa dan luas untuk kami menyimpan barang keperluan hiking dan backpack setiap seorang.

Tapi kalau budget agak terhad boleh naik tourist bas. Tak silap aku harganya lebih kurang NPR700/USD7 seorang. Kalau bas biasa kosnya jauh lebih murah sebab takde aircond. Tempoh perjalanan agak panjang di antara 6-7 jam bergantung kepada seberapa kerap ia berhenti.

askar Nepal sedang berehat. sebelum tu nampak sekumpulan mereka berkawad kaki di atas highway
Sepanjang perjalanan aku banyak termenung ke luar tingkap. Aku buntu memikirkan bagaimana nak berhubung dengan N dan keluarga. Mesti diaorang risau bila takde update dari aku. Mesti diaorang pikir ada benda buruk jadi kat aku. Aku tak suka bila ada perasaan macam ni. Susah juga bila takde handphone. Tak kisah jenis handphone apa sekalipun, yang penting boleh buat/terima call dan mesej pun jadi lah.

Sampai di R&R aku termenung lagi. Waktu ni Ila tunjuk sekeping gambar yang diambil secara tak sengaja dari kamera. Di dalam gambar tersebut kelihatan handphone aku sedang "terbaring" di atas jalan berhadapan kedai bakeri. Hati aku jadi runtun. Walhal aku lalu lalang depan kedai tu 2-3 kali. Aku masih ingat sebab masa ni kami sedang ralit tengok kereta Kelisa yang lalu di hadapan kedai. Jakun katanya sebab nampak kereta Malaysia. Hmmm...

highway Nepal dan pemandangan yang ditawarkan di sepanjang perjalanan
Kami menyambung semula perjalanan ke Pokhara. Aku tak pasti berapa kali aku bangun dan tidur tapi masih jugak tak sampai. Mood aku yang memang dah kelaut sejak dari awal langsung tak membantu walaupun pemandangan di luar tingkap memukau mata. Sekali-sekala bila melalui sebelah sungai boleh nampak bot rafting. Tapi aku tak pasti level berapa cuma dari mata kasar nampak macam kurang mencabar. Barangkali sebab sungainya lebar, rapid tak banyak dan jarak di antara rapid yang jauh. Pendek kata boleh habiskan sebungkus kuaci sebelum jumpa rapid.

Sebenarnya aku kurang berkenan dengan cara orang di sini memandu. Mereka seboleh-bolehnya nak memotong walaupun di selekoh tajam. Paling mencemaskan bila setiap kali berselisih dengan kenderaan dari hadapan mereka seakan meluru dan sangat rapat. Aku rasa kalau kami tak membebel mungkin driver ni naik sheikh sebab gaya dia macam orang tak pernah jumpa stereng.

Kami tiba di Pokhara sekitar jam 5ptg dan terus mencari guesthouse yang direkomendasi oleh Trip Advisor. Kami memilih Amrit Guesthouse atau nama lainnya Lake City Hotel yang terletak di lakeside yang juga merupakan kawasan CBD (central business district) Pokhara. Aku takde gambar entrance guesthouse tapi landmark yang boleh digunakan ialah mesin atm Standard Chartered dan 2 travel agency yang menggunakan nama "Amrit" yang terletak berhadapan guesthouse dan di hujung jalan sebaris dengan guesthouse. Apapun boleh cuba nama Lake City Hotel sebab ia adalah nama baru guesthouse tersebut yang telah bertukar pengurusan.

Amrit Guesthouse atau Lake City Hotel (sumber : Google)
Di sini kami menginap selama 1 malam sebelum bertolak ke Phedi pada keesokan hari. Rate penginapan untuk sharing basis 3 orang ialah NPR800/USD8 sebilik. Kami juga minta pihak guesthouse menguruskan permit mendaki TIMS dan ACAP serta 2 orang porter yang akan berkhidmat dengan kami selama 9 hari. Kalau nak buat permit sendiri pun ok, boleh terus ke Nepal Tourism Board yang terletak di Pokhara (Pardi Damside).

Berikut ialah panduan harga permit mendaki dan upah porter :
1. Permit TIMS dan ACAP = NPR2000/USD20 setiap satu
2. Upah seorang porter = USD15 sehari (kami dapat USD12 sehari disebabkan off season)

contoh permit ACAP
contoh permit TIMS

Untuk permit TIMS dan ACAP, pihak guesthouse offer USD38 (instead of USD45) sebab amik porter dengan diaorang. Selain itu pihak guesthouse juga membantu menguruskan pengangkutan dari Pokhara ke starting point (Phedi) dengan kos NPR2000/USD20 bagi sebuah van.

Pada malam itu kami berenam makan di sebuah restoran vegetarian yang terletak tidak jauh dari guesthouse. Sewaktu menunggu makanan dihidangkan aku sempat ke kedai outdoor yang terletak bersebelahan dan bertemu seorang pendaki dari Malaysia yang baru selesai melakukan ekspedisi solo. Orangnya masih muda, mungkin di pertengahan 20an. Beliau banyak berkongsi tips dan maklumat berkaitan pendakian dan melalui penceritaannya, puncak base camp masih lagi tebal dilitupi salji. Wah bestnya! Dah lama aku tak main salji sejak 3 tahun yang lepas, mesti seronok.

Jadi selepas makan malam kami terus pulang ke guesthouse untuk mengemas barang. Aku, Ila, K dan TW berkongsi 2 orang porter, manakala yang lain masing-masing pikul sendiri. Mana barang-barang yang kami tak bawa untuk mendaki ditinggalkan di dalam stor guesthouse for free of charge.


Bersambung....
.

Read more...

Nepal : Hari Pertama di Bumi Kathmandu

June 20, 2014

*sambungan dari sini

Bersua kembali. Maaf sebab amik masa yang lama untuk menaip sambungan. Ada yang kata aku hangat-hangat taik ayam ye. Sabor jela *tangan ke bahu mata ke atas*. Apapun terima kasih pada yang meninggalkan komen. Aku belum sempat nak membalas tapi akan diusahakan dalam masa yang terdekat.

Seperti yang pernah aku ceritakan dalam entry sebelumnya, kira-kira 2 bulan sebelum berangkat barulah aku buat keputusan untuk mendaki. Waktu ni aku cuma kenal 3 dari 5 orang ahli kumpulan dan selebihnya bersua muka kali pertama sewaktu sesi sharing dengan Apit dan lagi seorang masa di airport pada hari berangkat ke Nepal.

Aku terus bersetuju bila diberitahu anggaran kos pendakian lebih kurang RM1400. Pada aku ini cukup murah dan bersesuaian dengan bajet aku pada masa tu. Tapi kos ini hanya melibatkan ground expenses seperti visa Nepal, permit mendaki, barang-barang mendaki, upah porter, pengangkutan darat, penginapan di Kathmandu, Pokhara dan teahouse di sepanjang trek dan juga sedikit souvenir. Tiket kapal terbang aku cuma beli sehala (sebab balik dari India), tapi kalau ada promo mungkin boleh dapat sekitar RM550-650 untuk pergi dan balik. Secara keseluruhan aku peruntukkan 3 minggu untuk Nepal dan India. Walau cuma berada di Nepal selama 12 hari, tapi visa tetap 15 hari (had paling minima).

Nepalese Rupee hanya boleh ditukar di Nepal. Pepandaila bajet nak tukar berapa sebab duit ni tak laku kalau dibawa balik ke Malaysia

Dari keseluruhan RM1400, cuma sebahagian ditukar ke USD400. Sampai di Nepal, dari USD400 cuma USD300 saja yang ditukar ke Nepalese Rupee. Baki USD100 dan RM semuanya aku simpan sebagai "emergency cash". Sebenarnya matawang RM boleh dibawa terus dan ditukar di Nepal tapi aku dah lupa berapa conversion rate (boleh semak XE currency converter). Cuma kalau taknak rugi jangan tukar banyak kali (RM->USD->NPR). Tukar sikit USD pun cukup untuk lepaskan bayaran transport dari airport ke hotel. 

Untuk makluman semua, kami tak amik guide sebab dalam kumpulan ini semuanya berpengalaman mendaki di dalam dan di luar Malaysia. Ada juga yang pernah sampai ke EBC (Everest Base Camp) sebelum ini. Cuma aku saja beginner jika dibandingkan dengan ahli kumpulan yang lain. Disebabkan tahap kemampuan yang berbeza maka kami buat "sistem buddy". Sistem ni penting supaya tiada sesiapa yang tertinggal atau ditinggalkan. Aku sarankan kepada sesiapa yang kurang berpengalaman dalam ilmu hutan seeloknya amik guide sebab ada route yang tak di tanda dengan jelas.

Disebabkan itu juga kami hanya menggaji porter. Ahli dalam group ini adalah seramai 6 orang (3 lelaki dan 3 perempuan). Dari 6, cuma 4 yang amik porter. Itupun kami gajikan 2 sebab nak jimat. Bila 2 orang berkongsi 1 porter maka beban pun dibahagi dua. Jadi dengan kapasiti 7-8kg++ seorang kami manfaatkan sebaiknya untuk sleeping bag, pakaian dan sedikit makanan ringan. Untuk daypack aku cuma bawak hiking poles, waterproof jacket, gloves, air dan sedikit makanan ringan.

Itu satu hal. Kedua, kami buat semuanya DIY. Kami cuma gajikan porter dan porter tersebut kami dapatkan di guesthouse semasa menginap di Pokhara. Sebenarnya porter boleh di dapati di mana-mana, cuma pegi ke mana-mana travel agent dan diaorang akan arrange (sama jugak dengan guide). Aku takde kontek number guide sebab kat sini dorang guna sistem first in, first out. Maksudnya semua guide dan porter akan tunggu dalam waiting list sampailah tiba giliran masing-masing.

Sebelum memilih samada nak menggaji porter, guide atau keduanya, pertama sekali kena faham ape itu guide, porter dan tugas mereka. Porter keje dia angkat barang dan guide kerja dia tunjuk arah. Paham kan beza dia? Ok, memang ada sesetengah porter yang boleh jadi guide tapi bukan semua. Ada jugak porter cum guide, boleh tanya sebelum proceed. Aku paham semua orang nak cut cost tapi benda remeh macam ni bila amik mudah kadang-kadang boleh bawak mudarat. Contoh kalau pegi peak season tugas guide sangat penting sebab selain menunjuk arah, dia juga boleh pastikan bilik kita “secure” di setiap teahouse. Sekarang dah nampak kepentingan guide di situ? Takde hal kalau trekking berlari macam Watson Nyambek, tapi kalau macam aku ni kau rasa? 

Kalau datang masa peak season ada jugak faedah amik pakej dari agent sebab diaorang 100% boleh secure bilik di sepanjang trek. Kalau tak mampu, boleh guna method DIY macam kami. Atau paling senang, datang waktu off season. Kami ke sini pada pertengahan bulan 3 iaitu dari 20-31 Mac. Pada waktu ini musim sejuk dah sampai ke penghujung tapi masih bersalji di base camp. Bagi yang masih tak faham maksud DIY yang cuba disampaikan, maksudnya begini...kami cuma bayar porter tapi pengangkutan, makanan dan penginapan semuanya kami bayar secara berasingan di setiap teahouse yang kami singgah. Paham kan? 

Alhamdulillah pada hari keberangkatan semuanya berjalan dengan lancar cuma aku sedikit berdebar memikirkan samada bakal kecundang atau berjaya. Aku tak meletakkan harapan yang tinggi tapi bohonglah kalau aku tak berkeinginan sampai ke puncak. Tahu atau tidak yang ketinggian Annapurna Base Camp dan Gunung Kinabalu sebenarnya lebih kurang? Walau perbezaan cuma 35 meter, tapi perjalanan ke ABC mengambil masa berhari-hari disebabkan faktor muka bumi.

Penerbangan ke Kathmandu mengambil masa lebih kurang 5 jam. Waktu di Nepal lewat 2.15 jam dari waktu Malaysia. Tips bagi yang naik Air Asia dan tak kisah perabih duit bolehlah beli tempat duduk di sebelah kanan. Sebabnya nanti boleh tengok Mount Everest.

Asalnya aku langsung tak tau menahu pasal ni. Masa tu frust jugak sebab dah stuck di bahagian tengah. Takkan nak lari ke wing kanan kot. So aku buat rilek walhal dalam hati sebenarnya dah terkinja-kinja. Mungkin tuhan taknak aku berdosa agaknya jadi tiba-tiba kapten buat pengumuman ada kabus tebal, so tak nampaklah Mount Everest. Kihkihkih

pick-up dari airport ke guesthouse
pemandangan di sepanjang jalan dari airport Kathmandu

Sejurus mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Thribuvan lebih kurang jam 2 petang, kami terus beratur untuk urusan visa on arrival. Urusan visa agak lama sebab banyak kapal yang mendarat selepas itu dan kaunter yang dibuka cuma dua. Hampir setengah jam membuang masa barulah selesai urusan visa dan selepas itu kena beratur sekali lagi untuk chop imigresen. Selesai semuanya kami terus keluar dari airport sebab pick-up dah menunggu (USD10 untuk satu kereta). Sebenarnya kami nak ke Annapurna Guesthouse (direkomen oleh Apit) tapi disebabkan penuh jadi pemandu tersebut membawa kami ke Shree Tibet Guesthouse. Di sini rate penginapan untuk 3 bedroom (dorm) ialah USD3 seorang. Toilet sharing basis, ada hot shower dan free wifi. Pada aku cukup selesa dan murah walau takde breakfast.

pada aku selesa, cuma bising sikit sebab tepi jalan. solution : earplug!

Nepal agak berbeza dengan negara-negara yang pernah aku lawati sebelum. Ia unik dalam caranya tersendiri dan masih bergelut dalam arus kemodenan. Satu benda yang aku perasan ialah di sini bekalan elektrik kerap putus dan kadangkala langsung takde elektrik pada waktu siang (terutamanya di Pokhara). Selain itu kebanyakan warga Nepal sangat kenal dengan Malaysia sebab dikalangan mereka ada ahli keluarga dan kawan-kawan yang pernah atau sedang bekerja di negara kita. Aku rasa bangga bila ada yang boleh menyebut nama bandar-bandar dan pekan-pekan kecil seperti Taiping, Kampar dan Ipoh selain Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Pulau Pinang.

Dari segi kebersihan pula negara Nepal lebih bersih dari India. Memang jauh beza. Selain itu orang-orang di sini juga mempunyai rupa paras yang unik dan lawa. Kalau di bahagian Pokhara rupa mereka lebih seakan Tibet dan cantik terutamanya orang perempuan. Ada juga yang seakan Melayu dan Cindian (mix Cina dan India). Aku juga perasan orang-orang di Nepal agak pandai berfesyen in a sense yang mereka ada taste dalam berpakaian dan bukan seperti "pakai baju dalam gelap" (aci sarung tak kisah sesuai atau tak).

pemandangan di sebuah lorong di Thamel, Kathmandu
harga makanan di sini berpatutan dan rasa pun sedap. highly recommended!

Oleh kerana kami belum menjamah apa-apa dari awal pagi jadi selepas check-in kami keluar makan di kawasan Annapurna Guesthouse. Sebenarnya ada sebab kenapa aku plan nak duduk kat Annapurna Guesthouse. Sebabnya di sini ada restoran halal. Tapi apakan daya tempat ini penuh jadi tak dapatlah kami menginap di sini. Apapun jarak di antara kedua guesthouse tak jauh tapi bukan menjadi masalah sebab aku boleh cuci mata sambil berjalan kaki. Kedua-dua guesthouse ini sebenarnya terletak di kawasan Thamel yang terkenal di Kathmandu. Di sini juga sangat mudah untuk mencari kelengkapan mendaki dan money changer.

Sebelum balik ke guesthouse kami singgah di beberapa kedai outdoor untuk membeli kelengkapan mendaki. Aku sempat mencari beberapa helai hiking pants jenama North Face, sepasang trekking poles dan sleeping liner. Kalau berhajat nak mencari barang outdoor di Nepal aku nasihatkan bawak duit banyak-banyak (diaorang prefer cash sebab kebanyakan tempat takde credit card facility). Barang-barang outdoor di sini memang banyak dan boleh rambang mata dibuatnya. Jenama North Face tiruan paling banyak selain Columbia dan Black Diamond. Cuma di sini kebanyakan kedai tutup awal jadi kalau nak beli sila pastikan awal atau beli saja di Pokhara.


Bersambung...
.

Read more...

Nepal : Intro Misi Pendakian Ke Annapurna Base Camp

June 08, 2014

Bersua lagi kita di sini. Rasanya agak lama aku tak mengarang di sini kan. Mungkin ada yang pikir aku dah pencen dari dunia travel so takde benda nak cerita. Hehe. Sebenarnya tak, aku masih travel seperti biasa cuma malas nak blogging je. Nak cari punch line untuk entry ni pun terkial-kial sebenarnya. Apa pun halnya harini aku dah berjaya siapkan satu entry, benda yang dah lama aku niatkan iaitu sejak dari hari pertama aku trekking di ABC dulu. Maklumlah bila trekking fikiran pun melayang-layang. Pikir itu ini, nak buat itu ini. 

Sebenarnya tak pernah terlintas di fikiran aku ke Nepal untuk mendaki. Perkataan “mendaki di Nepal” itu sendiri kedengaran menakutkan dan mustahil untuk aku yang langsung tak pernah mendaki gunung (pada masa tu). Aku cuma ada pengalaman mendaki Bukit Tabuh jadi macam mana aku nak mendaki Annapurna? *lap peluh*

Semuanya bermula pada suatu petang semasa aku, N dan kawan-kawan mengopi di Bandar Sunway. Bila kaki travel berkumpul jadinya topik cerita mestilah berkisar pasal travel. Masa tu semua orang sibuk bentangkan travel plan sepanjang tahun 2014 tapi aku sorang je yang ternganga-nganga. Boleh dikatakan tahun 2013 agak pasif bagi aku sebab selama 8 bulan N berada di sini, kami banyak menghabiskan masa bersama dan selebihnya melancong di dalam Malaysia. Aku lupakan hasrat nak ke mana-mana sendirian sebab tak sampai hati. Tapi untuk mengubat keinginan melihat dunia luar, aku memujuk dia untuk travel dan bukan sekadar melintas sempadan untuk tujuan “visa run”. Hasil pujukan tersebut sampailah kami ke Indonesia dan Thailand. 

Jadi pada petang tersebut sekali lagi keinginan aku datang meluap-luap bila kawan-kawan bercerita pasal India. Aku yang belum pernah sampai ke sana pada masa tu hanya dapat membayangkan je. Aku tengok N, buat muka kesian. N kata pegilah, jangan rasa bersalah kat dia, dia boleh tunggu. Tapi aku fikir kalau aku pegi, maknanya cuma tinggal lebih kurang beberapa minggu sebelum dia berangkat ke Korea. Aku jadi serba salah memikirkan di antara keinginan dan kepentingan sebab kedua-duanya aku suka dan sayang.

Selepas tu seorang lagi kawan bercerita pasal perancangan mendaki di Nepal. Kalau dibuang perkataan “mendaki” mungkin aku boleh consider tapi sekarang aku jadi serba-salah. Tarikh berangkat memang kena dan berlaku selepas dia ke Korea. Kalau ke Nepal memang boleh terus ke India. Memang menarik kedengaran bunyiknya tapi boleh kah? N seperti biasa sentiasa menyokong sepenuhnya tapi masalah pada diri aku sendiri yang tak confident. Aku fikir ini semua kerja gila. Macam mana aku nak berlatih dalam tempoh yang singkat? Dan India solo? Hmmmmm. 

N memang banyak kali tanya betul ke aku nak pegi India solo. Katanya lagi tunggulah bila dia free so bolehlah pegi sekali. Dia memang pernah ke sana awal tahun 2013 tapi malangnya dia termasuk dalam kelompok tourist yang kena cong dengan conman India. Masa tu dia pegi berdua tapi lepas tu solo sebab kawan dia balik ke UK sebab tak tahan selepas seminggu di India. 

Berbalik pada mendaki, boleh ke aku buat trek Annapurna? Macam terkial-kial je. Tapi terus terang aku memang “kaki bangku” (walaupun term ini tak relevan sebenarnya). Aku tak suka jogging apatah lagi ke gym. Aku anggap ini semua cabaran. Aku kena paksa diri naik turun tangga setiap hari. Itu saja yang aku nampak pada masa ni selain mendaki di hujung minggu. Aku kata pada dia aku sanggup terima cabaran ni. Mungkin dah sampai masanya aku melihat travel dari perspektif yang baru. 

Jadi dalam tempoh tersebut sehingga ke hari keberangkatan, aku hanya dapat menawan Gunung Irau (Cameron Highland) dan Twin Peak (Fraser Hill). Semasa ke Irau aku sempat mengheret N untuk merasa azab mendaki. Walau ini kali pertama kami mendaki gunung tapi kami berjaya sampai ke puncak. Sejak dari hari tersebut aku mula percaya pada kebolehan diri dan terus berlatih.

puncak Annapurna Base Camp
Sebelum berangkat ke sana aku kena sediakan kelengkapan mendaki. Kebanyakan barang yang aku bawak adalah ihsan dari kawan-kawan. Aku rasa ia lebih praktikal, tak membazir dan sesuai dengan cara aku yang tak berapa nak berduit ni. 

Berikut adalah senarai barangan dan dokumen yang perlu disediakan untuk pendakian :-

Dokumen :-
1. Passport yang belum tamat tempoh
2. 5 keping gambar berwarna ukuran passport 
3. 2 salinan passport
4. 1 salinan insurans (aku buat dengan AIG, harga RM85 untuk tempoh 15 hari)
Item no. 2-4 penting untuk permohonan visa on arrival, permit mendaki (TIMS dan ACAP)

Ubat-ubatan :-
1. Panadol 500gm
2. Yoko-Yoko
3. Ubat kuning
4. Dehydration salt
5. Gaviscon
6. Ubat ceri-beri
7. Ubat selsema
8. Ubat angin
9. Water purification tablet (beli di Kathmandu/Pokhara, harga sepapan 220 rupee)
10. Pil AMS atau "Diamox" (lebih senang beli di Kathmandu/Pokhara berbanding Malaysia sebab kena ada surat doktor, harga sepapan antara 200-250 rupee)

Barang trekking :-
1. 1x t-shirt dryfit
2. 2x hiking pants
3. 1x seluar yang bersih untuk bawak tido & solat
4. Sleeping bag -10celcius sebab pegi penghujung winter
5. 2x thermal suits baju+seluar
6. 1x baju fleece 
7. 3x stoking (2 untuk hiking, 1 untuk tido)
8. Headlamp
9. Polarized sunglasses 
10. Thermos
11. Flip-flops/selipar jepun (berguna bila nak mandi)
12. 2x knee guard
13. Bandage kaki
14. Makanan ringan yang bagi tenaga contohnya coklat
15. Tuala mandi
16. Toiletries
17. Hand warmers (beli kat Daiso)
18. Waterproof gloves
19. Neck warmer/scarf
20. Sunblock
21. Lip balm/Vaseline
22. Krim pelembap
23. Small daypack untuk letak barang trekking
24. 1x water proof jacket (beli di Pokhara, harga sehelai 2000 rupee, brand TNF knock off)
25. High cut boots (beli di Pokhara, harga 3200 rupee, brand Columbia knock off)
26. Sepasang trekking pole (beli di Kathmandu, harga sepasang 2000 rupee, boleh kurang kalau pandai bargain)

Barang Trekking. Lebih Afdal Kalau Bawak Dari Malaysia Atau Beli Di Nepal?
Kebanyakan barang trekking boleh beli di Kathmandu dan Pokhara. Harga di kedua-dua tempat ni lebih kurang sama tapi yang pasti jauh lebih murah dari barang outdoor original di KL. In term of quality memang good grade knock off. Boleh rambang mata dibuatnya. In fact kalau datang lenggang kangkung sekalipun takpe sebab semua equipment boleh beli kat sana. Sleeping bag rasanya lebih sesuai beli di sini sebab boleh dapat sampai -15celcius to -20celcius. Kalau nak beli sleeping bag harga average 3000-3500 rupee sebuah. Cuma untuk kasut kalau boleh beli yang original dan high cut sebab buku lali kena jaga. Jangan pakai kasut jogging, kasut adidas kampung sebab tak sesuai untuk tempoh hiking yang lama. Lagi satu faktor muka bumi kat sana memang tak sesuai untuk kasut macam tu. Benda paling penting kena jaga ialah kaki, kalau dah “tempang” memang apa pun tak boleh.

Visa Nepal
Visa kalau tak sempat buat di KL atau malas nak ke embassy Nepal pun takde masalah sebab boleh buat visa on arrival selepas touchdown di airport Kathmandu. Cuma masa terbuang sikitla sebab kena beratur 2x untuk visa application dan imigresen di kaunter berasingan.

USD 15 – 15 hari
USD40 – 30 hari
USD90 – 90 hari

Visa boleh dibayar dalam matawang USD, RM dan beberapa lagi matawang asing. Masa tu aku bayar guna RM so nilai pun ikut latest currency exchange (masa tu lebih kurang RM80++). Borang visa ada di airport, cuma sediakan sekeping gambar.

Porter & Guide
Semasa trekking aku sarankan bawak hanya barang yang penting. Letak semua dalam daypack (contoh air, coklat dan baju hujan). Bawak yang penting saja sebab lagi ringan lagi bagus. Kalau amik porter boleh suruh dia bawak barang yang lain. Aku jugak sarankan amik porter di Pokhara sebab tak perlu bayar kos pengangkutan dari Kathmandu. Di Pokhara ada banyak travel agency yang menguruskan guide dan porter. Pakej trekking pun ada, boleh customize mengikut kemampuan. Kalau jalan dalam group yang takde experience seeloknya amik guide dan porter. Ada kes hikers hilang kat sini, so better pikir banyak kali bagi yang takde experience.

Tapi kalau berjalan dalam kumpulan yang berpengalaman (orang gunung), mungkin perlu sewa porter saja. Tak payah buat sakit badan hiking 8-9 hari bawak beg berat. Upah porter tak mahal dan kalau nak jimat boleh kongsi dua orang untuk satu porter. Barang kena pandai agih kalau kongsi berdua sebab berat yang ideal untuk seorang porter adalah sekitar 15-20kg. Jangan pentingkan diri dan seksa porter. Kita manusia, dia pun manusia. Dia bukan keldai angkut barang, show some respect dan berpada-pada. Kos upah porter sehari paling maksimum USD15, kalau kena low season mungkin boleh dapat USD12. Sangat murah sebenarnya kalau dicongak. Porter lazimnya dapat makan minum dan penginapan free bila bawak kita ke guesthouse di sepanjang trek. Tapi jangan disebabkan dia dapat semuanya free jadi kita pun jaki. Kena pikir jugak azab dorang pikul barang kita. Kadang-kadang bila peak season atau guesthouse penuh, porter selalunya tido kat ruang makan. Kesian kan. Jadinya sebelum nak bargain lagi murah, pikirkan kebajikan dorang dan pikir bertuahnya aku ada porter. 

Penginapan Tea House
Sepanjang trek ke Annapurna Base Camp kita akan jumpa banyak tea house di setiap kampung. Harga bilik untuk sharing basis di antara USD1.50-USD3 seorang. Tapi semakin mahal bila hampir ke puncak. Dekat sini semua benda adalah berbayar dan takde yang free. Kalau nak mandi air panas kena bayar (air biasa yang sejuk gedi tu free), caj bateri handphone/kamera pun bayar, heater pun bayar (so kalau nak jimat bawaklah baju yang tebal dan hand warmers), wifi pun bayar, air kosong untuk bekal hiking pun bayar (1L dalam 80-100 rupee) dan makanan yang sememangnya confirm kena bayar. Kat sini konsep dia semakin tinggi semakin mahal tapi masih terkawal dan masih murah kalau di tukar nilai dalam matawang ringgit.

Makanan
Menu di semua tea house sama dari bawah sampailah ke atas. Kalau nak yang fancy sikit mungkin di Chomrong. Kat sini dorang tak makan daging sebab menghormati spirit gunung. So kalau nak bawak serunding tu handle with care lah sebab kita pun kena respect fahaman dorang. Imigresen Nepal pun tak strict pasal makanan dari luar so bolehla bawak serunding dan sambal ikan bilis tempe kalau suka. Sambal belacan pun boleh kalau jenis makan kena bercili. Hehe

Ada lagi ke info yang tertinggal? Kalau takde maknanya lepas ni aku akan proceed dengan pengalaman hiking dalam entry yang seterusnya. 

Sekian.
.

Read more...

After A Long Hiatus

January 30, 2014

Dah lama aku tak menulis kat sini kan? Ada yang rindu? Puuiiii!

Apapun aku harap semuanya sihat-sihat belaka. Tujuan sebenar entry ini ditulis adalah untuk meredakan pertanyaan yang datang bertubi-tubi sejak blog ini ditutup secara tiba-tiba.

Paling tak tahan bila ada yang buat andaian aku dah kawin pastu busy menguruskan hal rumah tangga. Pitam sekejap. Adoi mana korang dapat idea ni? Hahaha sabor jela.

Sebenarnya minggu lepas ada masalah teknikal sikit jadi blog ini terpaksa tutup untuk tujuan penyelenggaraan. Ikutkan memang takde sebab aku nak private sebab bahan bacaan dalam ni umum. Lagipun blog ni diwujudkan untuk tujuan perkongsian. Jadi jangan risau sebab aku takkan private kecuali bila buat maintenance, ek?

Kedua, Insya Allah aku akan mula menulis semula tahun ini. Tahun lepas aku busy sebab fokus ke benda lain (bukan kawin ye), jadinya aku takde masa nak menghadap blog. Aku banyak sibukkan diri dengan kerja, kawan-kawan, aktiviti outdoor dan juga insan yang tersayang. EH???

i travelled a thousand miles just to see you #pitam
Disebabkan masa yang terhad maka aku terpaksa pilih mana yang penting. Tak bermakna tahun ni aku sambung menulis sebab takde benda nak buat. Ada, banyak, bersusun pulak tu. Tapi walau macam mana pun aku akan cuba bahagi-bahagikan biar sama adil, sama rata! Harapnya lah.

Cuma dalam masa terdekat ni aku sedikit sibuk sebab nak menguruskan event kedua water rafting di Gopeng, training mendaki dan farewell untuk si dia.

Intro takde tetiba nak farewell ni apekehei? Sebelum aku cerita kenapa farewell, kekdahnya...teruskan membaca.

Memang aku tak banyak bercerita pasal dia kat sini, fesbuk atau di mana-mana. Cukup sekadar dikalangan kengkawan rapat dan ahli keluarga. Hampir 8 bulan dia di sini, so with our relationship.

Macam orang lain, we started as strangers. And just like others, we travelled and found each other in Hanoi. As my trip ended, I flew back to Malaysia while he continued with his trip, until suddenly he decided to travel all the way down from wherever he was just to see me. And the rest is history.

during our trip to Penang
Ok back to farewell thing. It's hard for him to go home and it's hard for both of us. Kalau dia balik negara dia lagi susah sebab jauh beribu-ribu batu. Time zone apatah lagi banyak beza. Bukan tak cuba, tapi dah banyak cubaan hunting job di sini, needless to say it's pain in the arse. So the solution came. It's going to be a bit further but not that far, meaning kalau naik flight pun lebih kurang 5 jam. Walaupun tak berapa happy tapi itu yang terbaik setakat ini.

So sekarang dah bocor la sebab kenapa aku malas semenjak dua menjak ni. Haha. Sehingga ke tarikh itu aku akan sedikit sibuk tapi Insya Allah selepas tu aku akan mula menulis balik :-)
.

Read more...

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP